måndag 2 juli 2012

Jordgubbspaj

Denna paj fick också följa med till jobbet i förra veckan
Paj måste ju verkligen vara det absolut enklaste att baka
Smidigt och räcker till många
Och den tog slut på jobbet så det får man väl se som ett gott betyg =)

Recept
300 g jordgubbar
3/4 dl farinsocker
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smält smör
potatismjöl
Vaniljsås

Skiva jordgubbarna och sprid ut dem i en pajform, strö över lite potatismjöl


Blanda farinsocker, havregryn och vetemjöl i en bunke
Häll i smöret och blanda till en smulig deg
Strö över smuldegen över jordgubbarna
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 min


Smaklig spis =)





söndag 1 juli 2012

Jordgubbsrutor

Hade jordgubbstema på bakningen i veckan
Var en kund som önskade att jag skulle baka något med jordgubbar, och vad gör man inte för kunderna =)
Eller kanske är mest för min egen skull så jag får baka
För hade jag bakat så mycket som jag gör hade jag nog fått köpa två frysar till + att jag hade fått slänga det till slut
Går lixom inte att äta upp allt
Så dessa rutor fick iaf följa med till jobbet en dag

Recpet
4 ägg
250 g smält smör (avsvalnat)
4 dl strösocker
5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver 
4 dl hackade jordgubbar
pärlsocker
kokos till att bröa långpannan med

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, bakpulver, och vaniljsocker i en skål. 
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt det smälta smöret.
Blanda noga.
Smöra och bröa med kokos en mindre ugnsplåt (ca 27x37cm) 
Bred smeten jämt över plåten, strö över jordgubbarna och pärlsockret.
Grädda i 175 grader i ca 25-30 min.
Låt kakan svalna. Skär därefter kakan i lagom stora rutor.
Pudra gärna över lite florsocker innan servering 

Innan den gräddats

Hugg in =)

Blev faktiskt riktigt smarriga, men det är inte så mycket som kan smaka annat när man har jordgubbar i


söndag 24 juni 2012

American pancakes

Som jag sagt förr.. I just love breakfast
Bästa målet på dagen om ni frågar mig
Helst en lång helgfrukost som man kan sitta och njuta av lääänge
Så igår när vi även hade en nattgäst här efter midsommar blev det massa gott på bordet
Bland annat gjorde jag dessa supergoda pannkakor

Recept
2, 5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
1 ägg
ca 2 msk smält smör
(jag hade även i lite äkta vaniljpulver, och det kan jag verkligen rekommendera)

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka.
Garnera med det du tycker är godast

På den första pannkakan blev det grädde och Svenska gubbar, lovely

Pannkaka nr två fick bli en klassiker från när man var liten, socker och smör

Svårt att klaga på denna frukost =) 
Så glöm inte att fixa dessa nästa helg



lördag 23 juni 2012

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Ja, en koladröm kan man verkligen förklara denna godbit
Midsommar är över och likaså denna tårta
Vart en super härlig dag igår
Kunde dock vart liiiite bättre väder, men vi trotsade regnet och satt ute till 19 ändå =)
Ett partytält löser det mesta
Blev sill lunch, grillat till middag och denna härlighet till efterrätt

Recept
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (a 56 g )
3 dl vispgrädde

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull.
Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka i ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll på efter hand annars.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken.
Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm


Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till.
Tryck ut blandningen på botten av formen, ställ i kylen i 1 timme.


Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. 
Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.



Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

(Tips: I stället för att koka kolakräm själv kan man blanda färdig kolasås på tub med grädde, créme fraiche eller matyoghurt, beroende på hur pass sött och fett man vill ha det )


Lätt att göra och smakade fantastiskt 
Hoppas ni hade en härlig midsommar




onsdag 20 juni 2012

Kardemummamuffins

Dessa muffins fick följa med till jobbet dem med
Älskar kardemumma och dessa muffins blev super, helst med lite frosting på =)

Recept
125 gr smör
2 ägg 
2 dl socker
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker lätt, tillsätt därefter mjöl, bakpulver, kardemumma, mjölk och smör.
Blanda smeten och fyll muffinsformarna till 3/4.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min


Gjorde dem i en mellanform så man skulle orka både en kardemumma och en chokladmuffins =)


Till dessa muffins fick det bli vitchokladfluff med gul karamellfärg
Recpet på frostingen hittar ni här


Sverigecupcakes =)






måndag 18 juni 2012

Choklad cupcakes

Dessa små godbitar fick också följa med till jobbet för att peppa kunderna till vinst när Sverige spelade
Gick dock inget vidare för Sverige, men cupcakesen gick iaf åt =)

Recept
100 gr smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna lite
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en skål.
Häll ner mjölblandningen i äggblandningen. Vänd till sist ner smöret.
Fyll formarna till 3/4 med smet.
Grädda muffinsen i ca 8 min på 225 grader långt ner i ugnen


Frosting
3 dl grädde
180 g vit choklad

Värm grädden (får inte koka) och rör ner den hackade chokladen
Ställ i kylen i minst 6 h, eller helst över natten
Vispa sedan till ett fluff


Fick bli blå karamellfärg i denna frosting


Dock blandade jag lite för mycket gul frosting och för lite blå frosting
Så det fick bli en tvärtomflagga =)
Men det var ingen som klagade






söndag 17 juni 2012

Pensionärskaka

I måndags när Sverige skulle spela sin första Em match så blev det självklart en dag i köket
Spenderade större delen av söndagen med att baka Sverigekakor =)
Men då frysen näst intill är full med godsaker, så blev det till att ta med detta till jobbet för att peppa alla kunder
Först ut blev denna pensionärskaka som den kallas 

Recept
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
125 gr smör
1,5 dl mjölk
2 msk vaniljsocker (OBS! använd ej vanilinsocker, det blir en besk smak utav det)

Vispa ägg och socker poröst, häll i kokande vatten, mjöl, och bakpulver.
Rör ihop och häll i i en smord bröad form (jag använder kokos ist för ströbröd då jag tycker det smakar mycket godare).
Grädde i 200 grader i 40min. Låt sedan kakan svalna något.
Smält smöret och häll i mjölken, stormkoka i 2 min. Ta av från värmen och vispa i vanijlsockret.
Dela kakan på mitten och fördela vaniljmjölken, lägg ihop delarna igen och låt svalna i rumstemperatur.

Jag tog delade på smeten i två bunkar, hällde gul karamellfärg i den ena och blå i den andra
Så här såg den ut när jag delade den =)
Sverigekaka helt enkelt!