lördag 23 juni 2012

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Ja, en koladröm kan man verkligen förklara denna godbit
Midsommar är över och likaså denna tårta
Vart en super härlig dag igår
Kunde dock vart liiiite bättre väder, men vi trotsade regnet och satt ute till 19 ändå =)
Ett partytält löser det mesta
Blev sill lunch, grillat till middag och denna härlighet till efterrätt

Recept
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (a 56 g )
3 dl vispgrädde

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull.
Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka i ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll på efter hand annars.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken.
Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm


Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till.
Tryck ut blandningen på botten av formen, ställ i kylen i 1 timme.


Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. 
Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.



Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

(Tips: I stället för att koka kolakräm själv kan man blanda färdig kolasås på tub med grädde, créme fraiche eller matyoghurt, beroende på hur pass sött och fett man vill ha det )


Lätt att göra och smakade fantastiskt 
Hoppas ni hade en härlig midsommar




1 kommentar:

  1. Den funderade jag också på att göra =) Får testa snart. kram

    SvaraRadera