torsdag 10 maj 2012

Havreflarn med choklad

Nu börjar kategorin för småkakor utökas =)
Denna gång av dessa havreflarn
Vet inte om jag bakat det innan, men detta är ännu en kaka min frisör skall få så då måste de klara av att stå framme
Och då är det inte mycket som slår småkakor

Recept
100 g smör 
3 dl havregryn
1 ägg 1 1/2 dl socker
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
100 g mörk choklad
ca 3 msk grädde

Smält smöret och häll över havregrynen
Vispa ägg oh socker pösigt och rör ned grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret
Klicka ut glest på bakpapperklädd plåt
Grädda i 175C i ca 7min
Låt svalna lite och bred sedan ett lager på undersidan av en kaka och tryck fast en till ovanpå
Vet dock inte hur de smakar, blev inte så många så alla åkte ner i cellofanpåsen
Nu är dem redo att ges bort 






onsdag 9 maj 2012

Biscotti

Varför har jag aldrig bakat biscotti innan?
Enkelt, lång hållbarhet och såå gott
Tänk att ta en lång promenad med vännerna, sen hem och och mysa i soffan med en stor kopp thé och ett fat med dessa godbitar
Nu fick jag nästan lite längt efter hösten =)

Recept
100 g smör
3 dl strösocker
3 st ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, hela, lätt stötta 
50 g mandel, skållad och hackad 
(jag använde flagad mandel och det funkade utmärkt)

Sätt ugnen på 200 grader
Blanda rumsvarmt smör och socker tills det är väl blandat
Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl
Rör samman de torra ingredienserna samt mandeln och blanda i till en smidig deg
Rulla degen till en boll och dela i fyra delar
Rulla delarna till rullar som du lägger på bakpappersklädd plåt och plattar ut till rektanglar, ca 2cm tjocka och 5cm breda
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 30min
Sänk värmen till 125grader
Tag ut skorporna och låt svalna 5 minuter innan du skär dem i ca 2cm tjocka bitar tvärsöver
Lägg dem på ett ugnsgaller och låt torka i ugnen i ca 20min
Sen är det bara att njuta av dem till den dryck du gillar bäst
Tänkte väääldigt mycket på min fina vän Cicci när jag bakade dessa
Hon bor tyvärr i Sthlm (tyvärr för det är alldeles för långt bort om ni frågar mig)
Det bästa jag vet att göra med henne är att ta en promenad och sen sätta sig på ett mysigt cafe och bara äta gott och prata
Så längtar tills hon flyttar hem till Gbg och vi kan gå till ett fik vi båda älskar som har Afternoon tea
Då hoppas jag man får biscotti =)
Men dessa godbitar skall jag ge till min frisör och en likadan påse får även min nageltjej

Recept lånat här


tisdag 8 maj 2012

Sega chokladsnittar

Bakade ju även dessa godbitar för att ge till min frisör och nageltjej
Älskar att ge bort mer än en sort, och ser ju så mycket finare ut när man lägger dem i en cellofanpåse med lite olika färger

Recept
200 g smör
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder
Lägg på en plåt med bakplåtspapper
Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg
Strö över pärlsocker
Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite, skär sedan sneda snitt med en vass kniv
Ännu en kaka jag inte bakat sen jag vart riktigt liten
Men är ju riktigt bra med denna typ av kaka när man skall ge bort dem
Håller ju lite längre och helst när tanken är att jag skall lägga det på kakfatet hos min frisör
Fint va? =)
Jag hade iaf blivit glad om en kund kom med detta till mig

Recept lånat här



måndag 7 maj 2012

Kolasnittar

Denna vecka blir det besök hos både min nageltjej och frisör
Då båda gör mig fin och lycklig är det ju roligt att ge något tillbaka
Så idag har jag bakat lite småkakor och biscotti som jag tänkte ta med mig
Min frisör har nämligen alltid ett kakfat till kunderna, så tänkte att jag kunde fylla på det lite =)
Och min nageltjej sa sist att hon älskar hembakat, så får väl se om hon tar med det hem eller bjuder sina kunder

Recept
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk malen ingefära
(jag glömde dock ingefäran, men funkade ändå=)

Vispa smör, strösocker och sirap krämigt
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten 
Dela degen och rulla ut till två längder
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite, räffla med en gaffel
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen på 175C och i 12-15min
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden, låt kolasnittarna svalna på plåten
Har nog inte bakat kolasnittar sen jag vart riktigt liten
Men vart ju helt okej
Nu hoppas jag bara Åsa (frisör) och Carro (naglar) blir glada för dessa =)

Recept lånat här


lördag 5 maj 2012

Havre & Quinoa

Bästa målet om dagen är frukost om ni frågar mig
Bästa jag vet är att duka hela bordet fullt med godsaker, samla ihop bästa tjejgänget och sen sitta och mumsa i sig allt gott och prata i flera timmar
Men när man inte har tid med det så är det inte mycket som slår en god grötfrukost

Min lila frukost
Havre & Quinoa gröt från Frebaco 
Toppad med kanel, kokos, rivet äpple och skivad banan

Världens enklaste och snabbaste frukost
1dl gröt, i med lite krossat linfrö och psylliumfrön sen in i micron i 2min
Under tiden gör man en go caffelatte 
Snabbt, enkelt och hur gott som helst



onsdag 2 maj 2012

Mini kladdkakor

Oj vilken underbar dag det vart igår
Blå himmel, strålande sol och sommarkläder på
Åkte hem till en kompis och hennes dotter och myste i solen
Slängde ihop dessa godbitar innan jag gav mig av

Recept
75 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker

Smält smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Vispa ägg och socker poröst. Vispa i chokladblandningen. 
Häll smeten i smorda ugnssäkra portionsformar.
Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 8 min.
Smeten ska vara lite lös i mitten. 
Jag serverade mina med lite vaniljglass och jordgubbar
En helt underbar sommrig efterrätt
Fikamys i solen 

Recept lånat här 






tisdag 1 maj 2012

Brownie

Dessa brownie gjorde jag också tills i söndags när vi var ute och red med jobbet
Riktigt kladdiga och lagom sega blev dem
Men nästa gång skall jag nog ta en form som är någon cm mindre så de blir lite högre

Recept
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en ugnsform (20x25)
Smält smöret på svag värme, vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör försiktigt ner torrvarorna i smeten.
Häll smeten i formen och grädda på 150C i ca 35min.
Blir sega och godast om de får stå svalt en stund innan servering,
men går lika bra att äta dem nygräddade.

(jag hällde även ut några chokladlinser på kakan innan jag gräddade den, gillar när man får lite hårda chokladbitar i)