onsdag 11 april 2012

Lakritskola

Till påskpresent så gjorde jag massa hemmagjort godis
Det blev en riktigt lyckat och mycket roligare än att gå och köpa ett ägg och fylla det med lösgodis
En utav alla godsaker blev denna lakritskola

Recept

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Börja med att klä en form, ca 20x20cm med bakplåtspapper
Krossa karamellerna i en mortel (eller om man inte har en mortel så funkar det lika bra med en hammare=)
Koka ihop socker, grädde, sirap, kakao och turkisk peppar tills smeten har uppnått 120C, alternativt håller för ett klassiskt kulprov.
Rör ner smöret och häll smeten i formen.
Ställ sedan kolan kallt så den får stelna.
Smält under tiden chokladen i ett vattenbad och låt den sedan svalna.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller bakplåtspapper
Strö över lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat
Lakritskolorna är de mörka längst till höger
Helt ljuvliga med en blandning mellan riesen och svag smak av lakrits
Tur att jag nästan gav bort alla, för hade kunnat äta upp alla själv






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar