onsdag 11 april 2012

Lakritskola

Till påskpresent så gjorde jag massa hemmagjort godis
Det blev en riktigt lyckat och mycket roligare än att gå och köpa ett ägg och fylla det med lösgodis
En utav alla godsaker blev denna lakritskola

Recept

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Börja med att klä en form, ca 20x20cm med bakplåtspapper
Krossa karamellerna i en mortel (eller om man inte har en mortel så funkar det lika bra med en hammare=)
Koka ihop socker, grädde, sirap, kakao och turkisk peppar tills smeten har uppnått 120C, alternativt håller för ett klassiskt kulprov.
Rör ner smöret och häll smeten i formen.
Ställ sedan kolan kallt så den får stelna.
Smält under tiden chokladen i ett vattenbad och låt den sedan svalna.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller bakplåtspapper
Strö över lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat
Lakritskolorna är de mörka längst till höger
Helt ljuvliga med en blandning mellan riesen och svag smak av lakrits
Tur att jag nästan gav bort alla, för hade kunnat äta upp alla själv






tisdag 10 april 2012

Pannkaksmuffins

Har hittat en ny favvo som är given på frukost/brunchbordet
Så dessa rörde jag ju självklart ihop när tjejerna var hemma hos mig igår

Recept
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg
1msk smör till formen



Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en muffinsplåt med smör
Blanda samman vetemjöl, salt och vaniljsocker.
Vispa ner mjölken, lite i taget.
Vispa ner tre av äggen och en äggula
Spara en äggvita, vispa den separat och vänd ner i smeten
Häll smeten i formen 
Grädda i ca 15 min på 225 grader
Färdiga
Servera med en klick grädde och sylt
Sen är det bara att njuta =)






måndag 9 april 2012

Tekakor med valnöt och sesam

Idag har jag haft hemma mina tjejer på frukost/brunch
Först fick jag med dem ut på en promenad i snöblandat regn, och nu har vi suttit och mumsat i oss massa godsaker
En sak av allt som fanns på bordet blev nybakade tekakor


Recept
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
2 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1 dl valnötter
1 ägg (lätt uppvispat)
Sesamfrön

Börja med att smula gästen i en bunke och häll över vatten, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, olja och havregryn, smulade.
Rör därefter i mjölet och arbeta degen ordentligt
Knåda sist i de grovhackade valnötterna
Jäs i 30min under duk.
Knåda ut degen ordetligt på mjölat bakbord och kavla till en 1-2cm tjock fyrkant
Stansa ut 15 stora hjärtan med en pepparkaksform (eller en annan rolig form som är av modellen större)
Jäs på plåt i 30min under duk
Pensla med ägget och strö över rejält med sesamfrön.
Grädda i 250 grader i 10min
Riktigt goda hjärtliga tekakor som gick hem hos alla tjejer =)


Lycka till =)

(recept hittat på www.sotasaker.com)





söndag 8 april 2012

Påsktårta

Mitt första inlägg på denna blogg får bli min påsktårta som jag gjorde till mina föräldrars påskfirande
Blev en chokladtårta med betoning på choklad =)
Chokladbotten med mörk choklad, vitchoklad och choklad/hasselnötsfyllning
Frostingen bestod av mascarpone, grädde, florsocker, vitchoklad och hallonmarmelad
Sen gjorde jag en chokladganach som jag hällde på toppen 

Stor och mäktig blev den, men det var önskemålet =)
Så 15cm hög och 24cm i diametern så vart det 3/4 kvar av tårtan efter att 7 pers mumsat på den 


Hej alla fina
Har redan en blogg sen innan på www.momarorie.blogg.se som handlar om vänner, personligt och allt annat i mitt liv
Men då jag spenderar den största delen av min fritid i köket så tänkte jag starta en blogg som handlar om just det
Har samlat på mig en hel del smarriga recept under ett bra tag, och då jag hitta min inspiration på andras bloggar så tänkte jag dela med mig av en blandning av mina och andras recept på denna blogg
Så hoppas ni gillar det ni kommer hitta på denna sida
Ha en härlig dag