Oj, nu vart det ett bra tag sen jag uppdaterade denna blogg
Men har vart en hel del på det sista med flytt, olyckor, dejt m.m. =)
Men nu skall jag försöka skärpa mig och sätta igång och baka och laga mat i massor
Tänkte börja med att ge er ett recept på denna underbart goda och fina moussetårta
Gjorde den till min brorsons 1-års dag
Recept
Chokladbotten
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl grädde
200 g vit choklad
Mjölkchokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl grädde
150 g mjölkchoklad
Mörk chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl grädde
150 g mörk choklad
Chokladglasyr
100 g mörk choklad
1,5 dl grädde
Chokladbotten: Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke.
Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den. (givetvis måste allt blandas, men inte mer än så)
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 26cm i diametern.
Grädda i nedre delen på 175 grader i ca 5 minuter. Kakan skall ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse: Alla tre mousserna ha samma tillverkningssätt.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
Koka upp resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad el låg effekt i mikron
Häll den varma grädden över chokladen och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladet utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden
Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
Finhacka chokladen till glasyren, koka upp grädden och häll den över chokladen under omrörning.
Låt svalna.
Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst två timmar före servering
Dekorera med chokladglasyren och det ni tycker är finast till
Jag hoppade faktiskt över chokladglasyren då jag skulle frakta dem en bit
Men gjorde bokstäver i mörk choklad och några chokladblad
Och så klart ett 1-års ljus =)
Det ser kanske ut som det är många ingredienser, men den är lättare att göra än den ser ut
Så lycka till
Recept hittat här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar