onsdag 24 april 2013

Polkapaj

Så långt ifrån nyttig man kan komma!
Men jeez vad god den är <3
Åt den första gången hos Lisa, men har aldrig testat att göra den själv
Men i veckan var det time
Så efter veckor med Paleo recept måste jag faktiskt lägga upp detta
Gjorde denna polkapaj till i söndags när vi hade kalas för pappi
Vart lite osäker på om han skulle gilla den då han är en chokladfantast
Men den fick tummen upp utav alla
O helst utav min lille brorson, 3ggr fick jag fylla på hans tallrik =)



Recept
ca 8-10 pers 
(beror på hur mycket man älskar sötsaker =)

Pajdeg:

20 småkakaor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff

5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
Några droppar pepparmyntsolja
Några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås

125 g mörk choklad
75 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
1 nypa salt
1/2 dl vatten 

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter, ställ sedan i frysen


Vispa grädden och blanda försiktigt med marchmallowfluff (det ska bli klumpigt, så rör inte ut fluffet helt) och några droppar pepparmyntsolja efter smak

Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan
Krossa polkagrisarna och blanda ner det i den större mängden gräddkrämen
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen på kakbottnen
Ta resterande kräm och blanda i några droppar röd karamellfärg
Klicka ut den röda krämen över den vita i formen
Gör ett virvlande mönster i krämen så den blandas lite med den vita
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar
Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras
Dekorera med polkagrisar

Chokladsås
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull
Koka upp och rör tills all choklad smält
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig
Servera såsen varm eller kall till pajen


Efter 5 timmar i frysen får man en väldigt fin polkapaj


Sen är det bara att hugga in


Säger det igen, GALET god!




måndag 22 april 2013

Rostade rotfrukter

Hej fina
Hoppas ni haft en lika bra helg som mig
Haft underbart väder, blivit gudmor, umgåtts med nära och kära
En härlig helg helt enkelt
Denna helg har jag vart långt i från nyttig, men ibland får man lyxa till det
Men nu är det slut på socker och alkohol och back to normal again =)
För att jag skall orka med jobb, träning och att vara lite nyttig är matlådor ett utav mina måsten
Är inte kul att laga mat till sig själv varje kväll, så då är det väldigt skönt att kunna plocka upp en låda ur frysen
Detta är ett favvo tillbehör som jag gärna har till kött

Recept

Sötpotatis 
Palsternacka
Morötter

Olja (raps el oliv)
Flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader
Skala och skär rotfrukterna i ungefär lika stora bitar
Lägg dem på en plåt och ringla över lite olja och flingsalt


Rosta i ca 20min eller tills dem fått lite färg
Jag låter dem sen svalna lite och lägger dem där efter i plastpåsar för att sen lägga dem i frysen


Ser kanske inte så roligt ut när det ligger i påsar, men tar ingen plats i frysen + att jag slipper diska =)




fredag 19 april 2013

Paleofrallor med kanel

Godmorgon fina
Ännu ett pass hos min sjukgymnast väntar, så då fick man lite sovmorgon
Blir ju dock knappt sovmorgon för mig då jag vaknar lika tidigt ändå
Men dessa dagar gillar jag det, då hinner man göra go frukost och kan bara sitta och mysa vid frukostbordet
Måste även tipsa om dessa goda små frallor jag slängde ihop härom dagen
Vet inte vilka jag rekommenderar mest, för kan inte bestämma mig vilka som är godast 
Vilket i landsproblem va? =)

Recept
6 st 

1 dl solrosfrön 
1/2 dl mandel
1/2 dl pumpafrön

Mixa detta till ett mjöl

Lägg i 
1 msk kokosolja 
1 ägg
1/2 msk bakpulver 
En liten nypa salt
1/2 msk kanel
1 msk linfrö
1 banan

Mixa ihop allt med mjölblandningen
Grädda i 6 st muffinsformar (muffinsplåt) på 225 grader i ca 10 min i mitten av ugnen


Jag strödde även över lite sesamfrö på mina, och det passade väldigt bra



Hade även avokado och skinka på dessa frallor
Mer än gott!

Även dessa små frallor gick hur smidigt och fort som helst att slänga ihop
Så perfekt när man vill ha nybakat en helgmorgon





onsdag 17 april 2013

Paleofrallor

Har jag sagt att jag älskar bröd?
Söndagsfrukost med nybakat bröd på bordet, eller en kvällsmacka till en kopp thé
Det är svårslaget
Trodde inte det skulle finnas så mycket goda och absolut inte så enkla brödrecept inom Paleo
Men ack vad fel jag hade
Igår hittade jag nog det enklaste receptet hittills, goda och hur söta som helst blev de små frallorna också =)

Recept
6 st

3 dl mandelmjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl krossat linfrö
1-2 tsk brödkrydda 
(jag tog bara 1 tsk, och det tyckte jag räckte gott)
2 ägg
1/2 dl kokosmjölk

Kokosolja till formen

Vallmo/sesamfrö till dekoration eller något annat frö du har hemma

Sätt ugnen på 225 grader
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Vispa ihop ägg och kokosmjölk och häll över de torra ingredienserna
Rör samman, skall bli en ganska lös och kletig deg
Olja 6st muffins formar (gärna på en muffinsplåt) och fördela degen där i


Jämna till frallorna med hjälp av en sked som du doppar i vatten
Strö på de frö du valt att dekorera dina frallor med
Grädda frallorna mitt i ugnen i 15 min


Söta små muffins frallor =)


Blev tvungen att testa direkt i går kväll!
Pålägg blev avokado och en bit skinka, väääldigt gott!


måndag 15 april 2013

Kycklingpaj Paleo style

Okej, jag gillar alla recept jag lägger ut
Men herre vad god denna paj blev!
Gjorde den ju igår, så vart en riktigt god söndagsmiddag 
Perfekt med paj, för det räcker ju till 5-6 middagar (iaf till mig)
Så nu har jag ett par bitar kvar i frysen
O efter dagens träningspass orkar jag inte ställa mig i köket, så får bli en bit även idag =)

Recept
ca 4 hungriga personer

Pajdegen hittar ni här

Fyllning

En grillad kyckling (alt, 3 kycklingfiléer)
1 paket bacon (knaperstekt)
Broccoli

Äggstanning

3 ägg
2 dl kokosmjölk
1 dl salsasås (recept hitta ni här)

Sätt ugnen på 175 grader
Börja med pajdegen, mixa mandelmjöl och sesamfrö i en mixer
Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och mixa till en deg
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel

Låt sedan pajdegen vila i kylen i 30 min
Förgrädda sedan pajskalet i 10 min eller tills det fått lite färg


Lägg kycklingen i pajskalet


På med de knaperstekta baconet och broccoli
Häll sedan äggstanningen över fyllningen
Grädda i ca 25 min eller tills den fått färg och äggstanningen stelnat


Klar =)


Sen är det bara att hugga in!
Smaklig spis 







söndag 14 april 2013

Restaurang

I går blev det inte mycket tid i köket
Vart storstädning, träning och en kväll på stan som stod på schemat
Kvällen blev super på alla sätt och vis
Hade ju inga stora förhoppningar till restaurangen Manana innan då jag inte vart super nöjd de gånger jag vart där
Men herre, igår kunde jag absolut inte klaga på något
Super trevlig service och maten var helt fantastisk
Vi hade överraskningsmiddag för kusinen som fyller 30 i veckan, och det vart riktigt lyckat


Jag beställde in serranolindad sparris, baconlindade dadlar, chiligryta och grillad halloumi
Visst, grillad holloumi är väl inte direkt paleo, men ibland får man lyxa till det


Nöjd och glad tjej efter en riktigt trevlig kväll
I dag har jag bara åkt runt och fixat lite ärende och även fyllt upp kyl/frys
Så i kväll blir det kycklingpaj, skall försöka få upp receptet så snart som möjligt

Ha en fin söndag


lördag 13 april 2013

Fläskpannkaka Paleo

Godmorgon fina ni
Sitter vid frukostbordet (som vanligt när jag bloggar =) och har precis ätit lite gröt och smoothie
Vaknade som vanligt väldigt tidigt, men utvilad då jag även somnade tidigt
Blev ett gympass efter jobbet igår, och då vill man inte spendera hela kvällen i köket efter det
Vart super hungrig och hittade detta recept som jag var tvungen att testa
Prima till fredagsmys då det både gick snabbt och var väldigt gott

Recept
Stod 2 personer i receptet, men för mig räcker det till 3 måltider

6 ägg
1 banan
1 stor klick kokosolja (jag tog ca 1 msk)
125 g bacon el rimmat sidfläsk (tog ett paket)

Smaksätt med lite pepparmix eller den krydda ni gillar bäst

Sätt ugnen på 225 grader
Knäck äggen i en bunke, tillsätt banan, kokosolja och eventuellt kryddorna
Mixa med stavmixer el i en mixer till en slät smet
Häll smeten i en ugnssäker form (tog en form som var ca 25x16 cm)
Dela baconen/sidfläsket i mindre bitar och fördela över pannkakan
(Jag knaperstekte mitt bacon innan då jag vill ha det hårt)
Grädda pannkakan mitt i ugnen i 20 min


Jag hade faktiskt inga kryddor i min smet, och tyckte den blev väldigt god ändå


Låt pannkakan vila någon minut innan ni serverar den

Funderar fortfarande vad som är godast att ha till
För er som gillar lingonsylt kan det nog vara gott



Jag själv åt den med vispad kokosmjölk och lite kanelmusli, det var riktigt gott även om det kanske låter som en konstig blandning till bacon =)





torsdag 11 april 2013

Tacopaj Paleo

Testade att göra en paleo paj i veckan från denna blogg
Såg detta recept för ett tag sen, men helt glömt av att testa
Sen ringde en vän till familjen och sa att han gjort den och att den smakade super
Så då var det bara hem och testa själv
Och jag håller med till fullo! Hur god som helst!

Recept
Blir en stor pajform som räcker till 4 hungriga personer =)

3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk salt
40 g kokosolja
1 ägg

Fyllning

400 g nötfärs
1 dl vatten

Äggstanning

3 ägg
2 dl kokosmjölk
3-4 dl salsasås (förbered i förväg)

Sätt ugnen på 175 grader
Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och sesamfrö i en mixer, tillsätt sedan de övriga ingredienserna och mixa till en deg
Tryck ut degen i pajformen och nagga med en gaffel


Låt degen vila i kylen i 30 min
(Förgrädda sedan pajskalet i ca 10 min tills det fått lite färg)

Börja med fyllningen medans degen vilar
Bryn köttfärsen i lite kokosolja, blanda ner tacokryddan
Häll på vattnet och låt de koko in i köttfärsen
Fyll sedan pajskalet med köttfärsen
Vispa samman äggen och kokosmjölken och tillsätt salsasåsen, häll sedan äggstanningen över nötfärsen
Dekorera gärna med lite paprika 
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg


Fin och god =)


Redo att ätas!
Servera gärna en god grönsallad med någon god frukt i
Gör susen till en paj med lite sting i =)

onsdag 10 april 2013

Het salsasås

Denna salsasås hade jag också till tacopajen
Supergod, och passar även riktigt bra till andra rätter
Väldigt lätt att göra och den går fort, så testa att slänga ihop denna nästa gång ni skall äta taco =)

Ingredienser

500 g krossade tomater 
1 finhackad gul lök
4-6 finhackade feferoni
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar


Jag hade bara passerade tomater hemma och inga feferoni, men blev supergod ändå

Tack Under vårt tak för riktigt bra recept

tisdag 9 april 2013

Tacokrydda

I dag blev det morgonträning så då har man lite mer tid på eftermiddagen i köket
Så skönt att inte känna någon stress när man lagar mat
I kväll blir det nämligen tacopaj paleo style
Då måste man ju även göra kryddmix m.m. från början
Dock går det nästan lika snabbt som att slänga i en köpt påse i köttfärsen, så inget svårt =)

Ingredienser
till 500 g köttfärs

1 1/2 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Sen är det bara att blanda ihop dessa kryddor och vips så har du en riktigt god tacokrydda






söndag 7 april 2013

Raw kladdkaka

Denna kaka var nog en utav mina egna favoriter på fikabordet igår
Väldigt lätt att "baka" och räcker till många
Bjöd även familjen på denna igår kväll och alla gillade den faktiskt
(dock hade gärna min pappa och bror slängt i någon deciliter socker om dom fick välja =)

Recept
Jag använde en pajform som är 25cm i diametern 

2 1/2 dl hasselnötter
1 1/2 dl mandelmjöl
5 st urkärnade färska dadlar
1 dl kallt bryggt kaffe
1/2 dl raw kakao
1 tsk vaniljpulver
En nypa salt

Kokos att strö över kakan 


Mixa alla ingredienser i en matberedare till en krämig smet
Strö lite riven kokos i botten på en liten form 
Klicka ut smeten i formen och bred ut till en jämn kaka


Strö över lite kokos och låt kakan sedan stå några timmar i kylskåpet innan du serverar den


Fin och god =)


Jag serverade min kladdkaka med kokosgrädde och hallon
Väldigt gott, och kan varmt rekommendera denna till er som även gillar socker 
Räcker med en liten bit, så denna kaka räcker till många =)

Paleo fika

I går kom några utav mina fina vänner hem och fikade
De fick blir provsmakare till lite nya recept och det blev ett rejält fikabord
Men kul med en liten annorlunda fikastund, och helst när man vet att allt är relativt nyttigt =)
Passade även min brorson som mer än gärna hjälpte till i köket


Eller han hjälpte iaf till att diska =)


Gällde att ta en liten bit av varje godsak så man orkade allt


Fina Cicci, Lisa, lilla Emma och J

Allt fick tummen upp, men det som gick hem mest var nog cheescaken och browniesen 
Om man frågar barnen var det grädden och muslien som fick flest plus =)






lördag 6 april 2013

Flygande Jakob Paleo

I går var Sofia hemma för en lugn myskväll
Bjöd på lite mat och sen vart det soffan och tjejsnack resten av kvällen =)
Finns faktiskt mycket god mat man kan laga som är Paleo som även andra gillar
I går blev det ett nytt recept jag inte testat innan, och det fick tummen upp av både mig och Sofia 

Recept
Räcker till ca 5 pers

1 kg kyckling
1 paket bacon
1 banan
1 burk kokosmjölk
Cashewnötter
Curry
Ingefära
Vitlök
Röd curry
Salt
Svartpeppar
Honung 

Blomkål

Kokosolja till att steka i 

Ja man kan ha i de kryddor man gillar =)

Blanda kokosmjölk och kryddor i en bunke

Dela kycklingen i mindre bitar och stek runt om, skiva sedan i tunna skivor
Lägg kycklingen i en form
Dela baconen i mindre bitar och stek dem knaperstekt
Skala och skiva bananen
Lägg på bananen på kycklingen, sen på med bacon
Häll på såsen och in i ugnen i ca 20min på 200 grader
Häll på cashewnötterna när det är ca 5 min kvar


Enkel rätt som är lätt att göra om man blir många


Jag serverade min Flygande Jakob med blomkålsris, och det vart supergott!







torsdag 4 april 2013

Ugnsrostad sötpotatis

Godmorgon
Hoppas ni sovit gott och vaknar upp till blå himmel och sol som jag gjorde =)
Så otroligt mycket lättare att kliva upp då
Har precis fått i mig dagens frukost och skall snart iväg och träna innan jobbet
Men först måste jag tipsa om gårdagens middag
Snabbt, enkelt, och otroligt gott

Recept
ca 4 pers

2 stora sötpotatisar
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1/2 tsk nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader
Skölj, torka av och skär potatisen i klyftor
Blanda klyftorna med olja, salt och peppar. Lägg på en ugnsplåt och ställ i ugnen i ca 30-35 min


Gott till nästan allt, men kommer framför allt vara ett av tillbehören till grillningarna i sommar

Igår fick det dock bli Pulled pork till


Väldigt bra kombination om ni frågar mig =)
Två goda ting på samma tallrik, svårt att det inte blir bra då
Så testa nu att byt ut de vanliga klyftpotatisarna mot detta




onsdag 3 april 2013

Raw Brownies

Önskade att alla kunde smaka på dessa innan man läser receptet
Men går ju tyvärr inte, så jag lovar er ist att dom är fantastiskt goda =)
Bjöd mina föräldrar på dessa och pappa som är det största sockerälskaren av alla gav t.om tummen upp
Men den är ganska mäktig så en liten bit räcker, och det är perfekt när man vill ha något gott till kaffet

Recept
12 små eller 6 stora (jag rekommenderar små)

2 dl valnötter 
(jag tog paranötter och mandlar ist, super gott det med)
2 dl färska dadlar (urkärnade)
1/2 dl kakao
1 msk mandel-eller jordnötssmör
Liten nypa salt
Några droppar vatten 
(eller så kan man byta ut vattnet mot kaffe, supergott)

Lägg valnötterna (eller de nötter ni valt) i en matberedare och mixa några sekunder 
tills de är sönderhackade i småbitar
Tillsätt övriga ingredienser
Var försiktig med saltet, en mininypa är tillräckligt! Mixa igen tills allt är sammanblandat
Degen ska bli sammanhållande och lite klibbig
Tillsätt lite lite vatten (kaffe) för att få rätt konsistens, ca 1-2 tsk brukar räcka
Tryck ut degen i en form (storleksmässigt en halv brödform ungefär)
Stoppa in kakan i frysen medans du gör frostingen

Chokladfrosting

1 mogen avokado
Frön från 1 vaniljstång (eller ca 1 tsk vaniljpulver)
3 msk flytande honung 
1 msk kokosolja
3 msk kakao

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills blandningen är helt slät
Se till att det inte finns några avokadobitar kvar


Ta sedan ut din kaka ur frysen och bred på frostingen 
Ställ sedan in formen i frysen eller kylen och låt stelna en stund
Tag sedan upp kakan ur formen och skär i så många bitar du vill ha



Som sagt, är ganska mäktig så skär inte för stora bitar
Lägg dina brownies i en burk och förvara i kylen eller frysen



Så här brukar jag äta mina =)
Väldigt gott att ha lite hallon eller vispad kokosmjölk till

Snabbt och lätt att ta fram när man får oväntat eller väntat besök =)

Recept lånat här







måndag 1 april 2013

Pulled Pork

När jag och Terre var i Usa i september åt vi så otroligt mycket god mat
Det jag uppskattade mest var nog när vi hälsade på Terres kusin och faster som bor i Palm Bay i närheten av Orlando
Vi åt på ett ställe som heter Texas Roadhouse och herre vilken godmat dom hade
Jag är ju egentligen ingen kött fantast, men vi beställde in en grillbricka för 4 personer och allt kött var gudomligt gott
Det jag fastnade för allra mest var just Pulled Pork, så när jag kom hem bjöd jag min familj på detta
Och alla älskade det
Så i torsdags när jag hade lite vänner hemma fick det bli denna rätt igen

Recept
8-10 pers

2 kg fläskkarré med ben (men jag brukar alltid ta utan)
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin
2 st gula lökar
1 st vitlök
500 g rökig barbequesås
2 dl stark köttbuljon

Sätt ugnen på 125 grader
Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det


Häll lite olja i en stor ugnssäker gryta av järn, lägg i köttet
Skala och klyfta löken, skala vitlöksklyftorna och lägg runtom


Häll på barbequesås och buljong över köttet
Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen i minst 5 timmar
När det är färdigt ska det bara vara att dra med gaffel i köttet så det faller isär


Servera med det ni tycker är godast
Det jag gillar bäst som tillbehör är tortillabröd, grillad majs och coleslaw 
Men senast fick det bli taco tillbehör, funkar väldigt bra det med =)


Super enkel rätt som är lätt att förbereda och passar när man får många gäster
Sist blev vi inte så många hemma hos mig, men gjorde ändå på 2 kg kött


Så nu kommer jag ha världens godaste lunchlådor ett tag framöver =)

Lycka till och lovar att alla kommer att uppskatta denna rätt