måndag 30 april 2012

Sega hallonrutor

I går vart en helt fantastisk söndag
Blå himmel, sol och en förmiddag på hästryggen
Jag och några vänner från jobbet åkte till Tofta herrgård för en tur på Islandshästar
Och när vi ridit ca 1h så satte vi oss på ett berg för lite go fika
Jag hade bakat både brownie och sega hallonrutor som vi mumsade i oss, och båda kakorna fick väldigt bra poäng =)

Sega hallonrutor
200 g smör
4 st ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån
2-3 dl frysta el färska bär

Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och rör i äggen och blanda ner socker, vaniljsocker och mjöl.
Bred ut smeten i en smord långpanna. Strö över bär och mandelspån.
Grädda i 175C i ca 30min.
Låt svalna och skär sedan i rutor
Riktigt god och somrig kaka

Recept lånat här ifrån

lördag 28 april 2012

Kardemummamuffins

Då var muffinsen klara för dagens fika
Idag vankas det nämligen fikamys i solen med fina vänner och barn
Och inte mycket som slår lite nybakat då
Aldrig gjort dessa muffins innan, men ser väldigt goda ut och luktar underbart 
Så får hoppas dom smakar lika gott

Recept
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vispgräde
2 tsk stött kardemumma
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och blanda ner.
Rör ner övriga ingredienser och klicka ut smeten i muffinsformar
Jag klicka i en liten klick, hällde sedan på lite marsansås som jag hade i kylen och sen klickade jag på lite mer smet
På med lite pärlsocker och grädda i 175C i ca 20min
Dessa skall jag och mina fina vänner njuta av om en liten stund =)
Ha en fin dag



Våfflor

Vaknade till en helt fantastisk lördag idag
Blå himmel, solen lyser och humöret är på topp
Vad passar då inte bättre med en riktigt god frukost på bästa platsen i lägenheten och lite bloggande =)


Vaknade alldeles för tidigt idag, inte okej att vakna pigg 05.50 när man har sovmorgon
Men nu är köket fullt med nybakat och luktar ljuvligt i hela lägenheten
Kardemummamuffins, brownies och sega hallonrutor står nu och svalnar
Om en liten stund vankas lek, bus och fika med Fresen, Frida och lilla Ronja
Så då skall vi provsmaka muffinsen =)
Ha en fin lördag 

fredag 27 april 2012

Chokladbollar

Igår gjorde jag dessa små godbitar för att ta med mig till mina fina vänner idag
Fick ju önskemål om kokosbollar och det var många många år sen sist, så det gjorde jag mer än gärna
Hoppas att både dessa och kladdkakan går hem idag bara
Recept
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
25 g riven mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
kokos/pärlsocker

Blanda allt i en bunke, sen är det bara att sätta igång och rulla till små bollar och rullar dem i kokos/pärlsocker
(Jag mal havregrynet lite, tycker det både blir godare och så blir de även lite finare)

Hälften med kokos och hälften med pärlsocker
Får se vilken som blir favoriten ikväll

torsdag 26 april 2012

Kladdkaka Black & White

Eftermiddagen har spenderats i köket
Provade dock aldrig min alligator till dagens bak, får kanske bli till helgen
För i morgon vankas det middag hos goda vänner och jag tänkte stå för efterrätten
Frågade om önskemål och fick till svar: Kokosbollar eller vad som helst med choklad
Inte mig emot =)

Så blev både kokosbollar och kladdkaka
(kunde dock inte bestämma mig för vit eller mörk kladdkaka så fick bli en duokaka

Recept kladdkaka
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda (försiktigt) samman med mjöl, kakao, vaniljsocker och smör

Recept vit kladdkaka
2 ägg
2 dl socker
100 g smör
100 g vit choklad
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner chokladen och därefter äggsmeten.
Rör (försiktigt) ner mjöl och vaniljsocker.

Jag gjorde hel sats av båda kakorna, så gjorde en kaka och ett par muffins
Först i med den bruna kakan (toppade även med lite chokladlinser)
Sen är det bara att hälla på den vita kakan och in i ugnen i ca 15-20min på 175C
Vit och mörk choklad... Kan inte bli fel och det blev det inte heller =)



onsdag 25 april 2012

Alligator

Efter jobbet idag vart jag förbi Kök Etc som hade kundkväll
Skulle ju bara dit och "kika"...
Men att gå in i en köksbutik utan att köpa något går ju bara inte
Innanför dörren stod det en man och dema denna maskin

En Alligator =)
När han stod och hacka alla tillbehör man behöver till taco så var det ju bara att köpa en
Oj vad skönt det skall bli att slippa alla tårar när man hackar lök 
Hade lite kassler i kylen, så invigde den faktiskt till det
Perfekt!
Stekt kassler
Perfekt att frysa in och ha på pizza, i pajer eller sallader

Och imån funderar jag på om jag skall testa den till choklad
Hade ju vart så smidigt när man skall ha grovhackad choklad till sina bakverk
Tror ni att det funkar eller förstör man "knivarna"?




tisdag 24 april 2012

Kärleksmums

Mina kära jobbarkompisar tyckte att det var längesen jag bakade till dem nu
Sist jag bakade, klagade de över att jag göder dem 
Men idag tyckte dom att de blivit smala och önskade sig något gott tills i morgon
Önskemålet blev kärleksmums så det var bara att sätta igång och börja baka när man kom hem

Recept

150 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg 
3 dl socker
1 msk vaniljsocker 
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk choklad
2 dl kokosflingor


Sätt ugnen på 175C
Smörj och bröa en långpanna (ca 30x40cm) eller lägg i ett bakplåtspapper
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna
Vispa ägg och socker poröst
Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil
Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min
Glasyr
Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200g finhackad mörk choklad
Låt glasyren svalna något och bred den över kakan
Strö över kokos och servera i rutor


Får hoppas dom blir glada i morgon =)

(Jag hackade även lite choklad och stödde över kakan innan jag ställde in den i ugnen. Sen dubblade jag även glasyren... Som min bror säger: Det kan aldrig bli för mycket choklad =)





måndag 23 april 2012

Puffiga jordnötsbitar

Då vart man hemma från en riktigt härlig helg i Stockholm
Älskar att åka bort på små weekends, gör att man har något att längta till
Så får nog boka en till liten weekend snart =)
Tänkte dela med mig att detta enkla och goda godisrecept
Iaf för er som gillar snickers =)

Recept

170 g jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
9 dl osötade rispuffar 
175 g mörk choklad

Blanda jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull
Sjud tills sockret är smält och rör om
Häll i rispuffarna och blanda väl
Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten på en form, ca 20x25cm
Fördela massan i formen, platta sedan till den så hela botten täcks
Hacka och smält chokladen över ett vattenbad
Häll ut chokladen över jordnötsmassan och bred ut den jämt
Låt chokladen stelna något i rumstemperatur 
Skär upp i bitar innan chokladen stelnat helt
Men vänta såpass att chokladen inte är lös
Ställ de uppskurna bitarna i kylen och låt stelna
Förvara godiset kallt i lufttäta burkar
Pappa min blev väldigt glad när han fick denna påse =)
Har världens största gottegris till pappa, så han är perfekt som smakråd





fredag 20 april 2012

Jordgubbs och cheesecakemuffins

Om en liten stund tar jag och några kompisar tåget till Stockholm för en helg med Dirty dancing och shopping
Så igår kväll ställde jag mig i köket för att baka lite muffins man kan ha på tåget
Både billigare och sååå mycket godare med hembakat än att köpa 
Så testade detta recept, och det var värt varenda skål kan jag lova
Så bli inte rädda för alla moment, för de var lätta att baka

Recept
8 stora el 12 små

Muffinssmet
125 g smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl  
1,5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning
150 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1,5 msk maizena 

Cheesecakefyllning
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vaniljströssel
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
60 g smält smör

Muffinssmet
Vispa smör och socker mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan försiktigt ner det i smeten.
Cheesecakefyllning
Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig.
Jordgubbsfyllning
Skiva jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.
Vaniljströssel
Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och smält smör.
Placera ut muffinsformarna i en muffinsplåt
Lägg en matsked muffinssmet i botten. Lägg på ett lager med jordgubbar (och lite av saften) på smeten.
Lägg på en matsked muffinssmet på ena halvan av muffinsformen.
Lägg på en matsked med cheesecakefyllningen på andra halvan.
Toppa med lite jordgubbar på mitten.
Strö till sist över vaniljströsslet.
Grädda i ugnen i 180C, ca 30 minuter tills smeten stannat
(grädda något kortare tid om du gör de mindre muffinsarna)
Sen är det bara att njuta av denna godbit
Hoppas tjejerna gillar dem lika mycket som mig =)











torsdag 19 april 2012

Creme brulee

Igår vart det min underbara pappas födelsedag
Och det måste ju såklart firas
Så var ju bara att försöka sig på att göra en utav hans favorit efterrätter (och svägerskan)
Så när de väl listat ut vad dom skulle få så vart det väldigt glada miner =)

Recept
ca 5 portioner

6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g strösocker
1 st vaniljstång

Till karamellisering:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 180C 
Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull
Lägg även i vaniljstången i kastrullen
Tillsätt grädden och mjölken och värm upp
Blanda äggulorna med resten av sockret och vispa lätt
(här har jag inte tagit bort "navelsträngen" från ägget, men det gjorde jag såklart efter bilden vart tagen=)
Häll sedan över gräddblandningen och fortsätt vispa tills allt blandat sig
Smöra formarna, tag bort vaniljstången och häll upp blandningen 
Ställ dem i en långpanna som ni fyller upp med hett vatten till halva höjden på formarna
Grädda i nedre delen i ca 40 min eller tills dem har stelnat

Tag ut formarna och låt dem svalna
Sätt ugnen på 250C grillvärme

Strö farinsocker och strösocker över formarna

Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun knäckig yta, ca 10min
(eller bränn av med en gasbrännare)
Sen är det bara att njuta
Herre vilken underbart god lite sak
Första gången jag gjorde den, men absolut inte sista!








onsdag 18 april 2012

Knäckebröd LCHF

Kanske inte passar in med ett Lchf recept bland alla godsaker, men detta är så himla gott så måste bara tipsa om det
Tar endast någon minut att röra ihop och gott till allt

Recept
2 plåtar

2 dl solrosfrön
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl sesamfrön oskalade
1/2 dl pumpakärnor
4 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten
flingsalt

Blanda allt och låt svälla i 10 min
Det blir som en kletig klump, dela den på två och lägg dem på var sitt bakplåtspapper
Lägg bakplåtspapper eller plastfolie över och tryck/kavla ut till en fyrkant
Strö över flingsalt och tryck till lite med händerna/kavel så det fastnar
Grädda i 160C i 1h och 15 min (i varmluftsugn 150C i 1h)
Har det inte stelnat då, stäng av och öppna ugnen och låt det stå på eftervärme 

Här serverar jag mitt knäcke med en bit cambozola ost som ett litet snacks 

Receptet hittat hos min fina vän Lisa


tisdag 17 april 2012

Blomkålsgratäng

Något som är väldigt gott tillbehör till maten är blomkålsgratäng
Snabbt, enkelt och gott att ha något annat till maten än potatis, pasta m.m.

Recept
ca 4 portioner

500 g blomkål
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1-2 dl riven ost
Salt & peppar


Koka upp vatten i en kastrull
Lägg i blomkålen och låt koka i ca 5 min
Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ugnssäker form
Blanda grädde, pressad vitlök, salt & peppar i en skål
Häll detta över blomkålen och strö sedan över den rivna osten
Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 10min, tills den fått lite färg


Här serveras den till fläskfilé i grönpepparsås




måndag 16 april 2012

Fisksoppa

Tänkte bara tipsa om en god och enkel fisksoppa som jag bjöd familjen på för ett tag sen

Recept
ca 4 portioner

1/2 torskblock (skurna i kuber)
3st laxfiléer (skurna i kuber)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk räkor i lag
1 burk outspädd tomatsoppa (ca 500g)
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl vatten
1/2 dl finklippt dill
Salt & vitpeppar


Hacka lök och vitlök och låt det fräsa i lite smör i en kastrull
Häll på vatten och grädde och koka upp
Lägg i fisken och låt sjuda på medelvärme 5-10min (beroende på storlek) tills fisken är färdig
Häll på tomatsoppan och hackad dill
Smaka av med salt & peppar och låt puttra en liten stund
Häll i räkorna och låt dem blir varma

Servera med en klick aioli och ett gott bröd
Smaklig måltid

Vit chokladfudge

Idag har jag försökt mig på vit chokladfudge
Men då jag inte skaffat mig en baktermometer än så kokade nog smeten lite lite länge
Så den vart lite torr och hård, men smaken blev det inget fel på

Recept
1 dl grädde
3 dl socker
100 g smör
1 msk sirap/honung
100 g vit choklad

Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull
Koka under omrörning i ca 20 min till en tjock glansig smet
Låt koka till 120C eller gör kulprovet
Låt kolan svalna lite och rör sedan ner den hackade vita chokladen 
Häll upp kolan i en pappersklädd form på ca 12x12cm 


Låt kolan svalna, skär sedan upp i små fyrkanter


Här har jag lagt några i en cellofanpåse från Lagerhause som gå bort present



söndag 15 april 2012

4 layers chocolate cake mini

Igår hade jag och mina tjejer en heldag ihop
Frukost, spa, lunch på stan och sen middag hemma hos mig
Till efterrätt hittade jag på något nytt recept
Tycker det är fint att duka när alla kan få sin egna efterrätt ist för att dela på en stor tårta
Så igår gjorde jag små mini tårtor till var och en

Recept
Till ca 7st

Recept på tårtbotten hittar ni här
Choklad/hasselnötsmousse 
2,5 dl grädde
Ett halvt gelatinblad
Ca 75 g mörk choklad
Ca 2 msk hasselnötsmassa

Vitchokladmousse
2,5 dl grädde
Ett halv gelatinblad
100 g vit choklad

Maränglock
2 äggvitor
1,5 dl socker
0,5 msk kakao

Börja med att baka tårtbotten
Stansa ut lagom stora bottnar (jag tog ett vinglas och det fungerade utmärkt =)
Båda mousserna har samma tillverkningssätt
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Vispa 2dl av grädden till ett fast skum
Koka upp den resterande 0.5dl av grädden. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
Lyft upp gelatinbladet utan att krama ur det och tillsätt de till chokladgrädden
Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner det i den vispade grädden
Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager 
Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke till ett hårt skum
Häll i socker och kakao och vispa lite till
Klicka ut lagom stora maränger på ett bakplåtspapper och sen in i ugnen i ca 60min i 110C.
Sen är det bara att lägga på maränglocket och garnera med det ni tycker är finast 
Jag tog några mjuka guldkulor och satte runt
Enkelt men fint =)

Och nu till hur den smakade....
Ren njutning =)

Tror denna dessert skulle kunna passa bra som Månadens sötsak hos Söta Saker med temat "Sagolikt"








fredag 13 april 2012

Chokladmuffins

Dessa muffins rörde jag snabbt ihop för att ta med till jobbet när bror min fyllde år
Enligt han kan det aldrig bli för mycket choklad
Så dessa godbitar fylldes från botten till topp med det mesta i chokladväg =)

Recept

150g smör
2dl strösocker
2 ägg
2tsk vaniljsocker
1dl mjölk
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
3msk kakao
90g hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 200g
Rör smör och socker pösigt, rör sedan i ett ägg i taget
Rör i vaniljsocker och mjölk
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och den hackade chokladen och rör ner i smeten
Fyll ca 2/3 av formarna och grädda i mitten av ugnen i 20 min

Efter att jag fyllt knappt halva formen la jag även i lite vit choklad
När jag hade fyllt 2/3 tryckte jag även i en bit nougat 
När dom vart klara gjorde jag även en chokladganache och hällde på och sen avslutade jag med lite mjuka guld kulor
Sen vart det bara i med lite levande ljus och födelsesång för bror min på jobbet så fick han en bra start på dagen =)




torsdag 12 april 2012

Chokladtårtbotten

Håller på att baka tårtbottnar här hemma
Är ganska ny på det här med tårtor, men denna botten är en favorit hittills
Saftig och med mycket smak av choklad

Recept

150g smör
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao 
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten


Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser

Tillsätt smöret och de lätt uppvispade äggen
Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet
Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 20cm i diametern
Grädda i nedre delen av ugnen i 175C i ca 25-30min
Jag dubblade receptet ovan och använde en form som är ca 26cm i diametern (om man dubblar receptet tar det lite längre tid i ugnen)
Det blir en botten som går att dela i tre delar
Bottnarna är ganska tunga och går ganska lätt sönder, så man kan även dela upp smeten i tre delar och göra tre separata bottnar
(det gjorde jag denna gång och det blev super)